Kenmerken archief
Nummer | 001 |
---|---|
Naam | Plaatselijk bestuur van Zegwaart, 1504 - 1813 |
Periode | 1504-1813 |
Aantekeningen | De notulen van de schout, schepenen en ambachtsbewaarder en de municipaliteit Zegwaart (vanaf 1795) en het gemeentebestuur van Zegwaart (vanaf 1798), de akten van indemniteit en de bestanddelen 1 en 177 zijn digitaal beschikbaar. Klik op 'inventaris' en daarna op de beschrijving van een bestanddeel om de scans te raadplegen. Via de zoekoptie 'personen' kunt op deze website de akten van indemniteit op naam doorzoeken. |
Archiefcategorieën: | 1 Openbaar bestuur 1.1 Plaatselijk bestuur 1.1.1 Gemeentebestuur van Zoetermeer en Zegwaart |
Navigeren door archief
-
Geschiedenis van het dorp in vogelvlucht
-
Een inleiding op een inventaris dient niet om de gehele geschiedenis van het archiefvormende orgaan te beschrijven. Daarom volgt hier slechts een globaal overzicht van de geschiedenis van Zegwaart.
De oudste vermelding van Zegwaart dateert uit 1281. In dat jaar gaf graaf Floris V een groot gebied tussen Zegwaart en Gouda (niet Zegwaart zelf!) in leen aan Diederik van Teylingen. De eerste ambachtsheer (zie hierna: Organisatie van het plaatselijke bestuur) komen we tegen in een lijst van lenen ten tijde van Floris de V uit 1281/84: Florens van Brederode. Diens kleindochter Beatrijs van den Doortoge bracht het ambacht via haar huwelijk in de familie Van Egmond. Willem van Egmond liet in het laatste kwart van de 14e eeuw het Huis te Palenstein aan de Dorpsstraat bouwen. De familie behield haar rechten tot 1493, waarna de ambachtsheerlijkheid via de families Van Zwieten en Van Alkemade in 1562 in handen kwam van Johanna van Cuilenburg. Zij trouwde met Charles van Bourgoigne en een telg van dit geslacht verkocht de rechten in 1643 aan Jacob van Wijngaarden, reeds ambachtsheer van Zoetermeer. Hij werd in 1651 opgevolgd door Karel van Wijngaarden, na wiens overlijden in 1673 Everdina Anthonia Sloot, echtgenote van Johan van Motzfeld, hier de scepter zwaaide. Haar dochter Amelia van Motzfeld volgde haar in 1686 op als ambachtsvrouwe. Zij was getrouwd met Johan van Diest. Hun zoon Hendrik van Diest verwierf de ambachtsheerlijkheid in 1732 maar gaf hem vier jaar later in pand aan Willem van Cleef. Hijzelf bleef ambachtsheer in naam tot 1750, toen hij de rechten verkocht aan Joan Osy. Diens zoon Joan (vanaf 1773) en kleinzoon Cornelis Baldwinus Osy (vanaf 1791) bemoeiden zich intensief met het ambacht. Hun voorgangers woonden vanaf het midden der 17e eeuw voornamelijk te Voorschoten. De familie Osy liet het middeleeuwse Huis te Palenstein opknappen en in 1790 zelfs herbouwen.
Uit de middeleeuwen zijn slechts sporadisch gegevens overgeleverd: in 1357 wordt de kerk in de Dorpsstraat zijdelings genoemd; deze stond toen reeds op de huidige plaats en fungeerde tevens als bedehuis voor Zoetermeer, waarmee Zegwaart een parochie vormde. Uit 1494 en 1514 is informatie bewaard gebleven omdat de graaf van Holland toen een onderzoek liet doen naar de toestand van de steden en dorpen in zijn gewest. In 1494 had Zegwaart 60 huizen en 74 in 1514. De bevolking hield zich voornamelijk bezig met turf delven en enkelen hadden een paar koeien. Zo'n 500 communicanten gingen in 1514 ter kerke; dat was inclusief de inwoners van Zoetermeer.
In de 17e eeuw had de turfwinning zo'n grote vlucht genomen, dat overal in Zegwaart grote plassen waren ontstaan. Deze plassen werden slechts omgeven door veendijkjes en dreigden in elkaar over te lopen. Pogingen van het ambachtsbestuur om de Binnenwegse polder droog te maken strandden in 1698 op financiële problemen. Uiteindelijk kreeg de stad Rotterdam in 1701 toestemming tot droogmaking. Hierbij werden ook twee kleine poldertjes onder Bleiswijk betrokken, alsmede het zuidelijke gedeelte van de Buitenwegse polder te Zegwaart. Het overblijvende gebied, het noordelijke gedeelte van Buitenweg, werd in 1759 met steun van de ambachtsheer drooggemaakt en vervolgens Palensteinse polder genoemd. Het Voorhoekje ten zuiden van de Landscheiding tussen Rijnland en Schieland werd pas in 1860 drooggemaakt.
Op een van de oudste gedetailleerde kaarten die van dit gebied bewaard is gebleven, de kaart van Rijnland door Johannes Dou uit 1647, zijn de namen aangegeven die de verschillende delen van Zegwaart droegen voordat tot droogmaking werd overgegaan. Naast Rokkeveen en het Voorhoekje of Katwijk in de Veur bestonden Binnenweg, Bovenweg en Buitenweg. Ook de Leidse en Delftse wallenweteringen komen op deze kaart voor. De toen reeds aanwezige doorgaande wegen zijn grotendeels tot op de dag van vandaag intakt gebleven.
In de 18e eeuw stelde Zegwaart bestuurlijk nog maar weinig voor: verarmd door branden en watersnoden in de vorige eeuw en verlamd door de Rotterdammers die de Binnenwegse polder en de heer Osy, die de Palensteinse polder beheersten. Gedurende de periode 1684_1746 speelde een langdurige kwestie over de afdracht van de verponding, de belasting op onroerend goed. Het dorp bleek niet in staat de gevraagde belastingen op te brengen en via een forse kwijtschelding werd de zaak uiteindelijk geregeld. Voor de achterstallige belasting op zout en zeep organiseerde men in het begin van de 18e eeuw zelfs een loterij om van de schulden af te komen. Pas in het laatste kwart van de 18e eeuw bloeide Zegwaart weer enigszins op. De veranderingen die aan het einde van de 18e eeuw onder invloed van de Franse revolutie zouden plaats vinden, zijn hieronder beschreven.
-
-
Organisatie van het Plaatselijke Bestuur
-
Het ambacht Zegwaart lag in het graafschap Holland. Het was een leengoed van de graven en later van de Staten van Holland. De rechtspraak met betrekking tot overtredingen en het bestuur van het ambacht waren in leen gegeven aan een ambachtsheer. De rechtspraak met betrekking tot misdrijven bleef behouden aan een baljuw, hier de baljuw van Rijnland. Het baljuwschap Rijnland kwam grotendeels overeen met het gebied van het hoogheemraadschap Rijnland, waar Zegwaart waterstaatkundig onder ressorteerde. Althans, tot 1373, vanaf welk jaar de latere Binnenwegse polder ging afwateren op Schieland en hiermee waterstaatkundig onder dat hoogheemraadschap kwam te vallen. Tot in de 19e eeuw zou deze tweedeling stof voor konflikten tussen Rijnland en Schieland opleveren. Gedurende deze tijd was Zegwaart verantwoordelijk voor het onderhoud van enkele waterstaatswerken in en bij Rotterdam, waaronder een grote sluis in de Hoogstraat. Het bestuur van het hoogheemraadschap werd gevormd door de dijkgraaf en hoogheemraden. De dijkgraaf was meestal tevens baljuw en dus rechter en bestuurder tegelijk. De bemoeienis van de dijkgraaf/baljuw met de dorpen in Rijnland omvatte onder andere het toezicht op de openbare orde, toezicht op het waterstaatkundig beheer en rechtspraak bij zwaardere vergrijpen. De Staten van Holland vormden de overheid, die zich met alle aspekten van het plaatselijk bestuur bemoeiden. Hun invloed deed zich vooral gelden bij het opleggen en kwijtschelden van belastingen en in eerste instantie natuurlijk door de uitgifte in leen van het ambacht aan een ambachtsheer.
De ambachtsheer van Zegwaart had het recht van benoeming van bijna alle plaatselijke bestuurders en funktionarissen. De belangrijkste persoon was de schout, die samen met twee ambachtsbewaarders het dagelijkse bestuur van het ambacht vormde. Dit drietal werd bijgestaan door een secretaris en door een bode. Dezelfde schout vormde samen met zeven schepenen de rechtbank. Ook voor het opmaken van verkoop_ en hypotheekakten kon men bij schout en schepenen terecht. De schout vertegenwoordigde de overheid en kon dit soort en andere akten waarmerken met zijn zegel. In de 16e eeuw traden in plaats van schepenen ook wel buren (inwoners) op. Samen met de ambachtsbewaarders hield de schout toezicht op de waterstaatkundige zaken in het ambacht en met de vijf kroosheemraden dreef hij halfjaarlijks een schouw van de dijken, sloten en waterwerken. Twee molenmeesters steunden hem bij het beheer van de watermolen(s), twee brandheemraden stonden hem bij op het gebied van de brandpreventie en op kerkelijk gebied werkte hij samen met twee kerkmeesters, een uit Zoetermeer en een uit Zegwaart, met wie hij de zorg voor het gezamenlijke kerkgebouw had. Ook op het gebied van de armenzorg werkten beide dorpen samen: tot 1759 werd het armbestuur gevormd door de schouten van beide dorpen en twee armmeesters. Na dat jaar had de schout van Zegwaart met twee armmeesters een afzonderlijk armbestuur. Vanaf 1567 was hij samen met twee weesmeesters of weesmannen verantwoordelijk voor het beheer van goederen van weeskinderen (tot 1643 gecombineerd met Zoetermeer) en bij de jaarlijkse vaststelling van de aanslag van de inwoners voor hun bijdrage in de dorpslasten, werden hij en de ambachtsbewaarders geholpen door schotkervers of verkervers.
De ambachtsheer benoemde ook nog enkele funktionarissen ten dienste van de bevolking: de turfmeter en turftonder, die belast waren met het officieel vaststellen van de hoeveelheid uitgeveende turf en het vullen van tonnen daarmee, een dienaar van de rechtbank voorzover deze taak niet door de bode werd waargenomen, een biersteker en een grutter. De grutterij zelf was voor beide dorpen gevestigd in Zoetermeer. Op kerkelijk gebied benoemde hij slechts een kerkmeester; verder was alleen de ambachtsheer van Zoetermeer bevoegd: deze moest de beroeping van predikanten en de benoeming van ouderlingen en diakenen goedkeuren. Voor de Reformatie benoemde deze de pastoor. Ook de schoolmeester, koster en doodgraver (vaak dezelfde persoon) werden door hem voor Zoetermeer en Zegwaart gezamenlijk aangesteld.
Schout en ambachtsbewaarders konden zelf een vroedvrouw benoemen en eventueel een gaarder (ontvanger) aanstellen voor het innen van de diverse belastingen. Voorts dienden zij toestemming te geven voor het uitoefenen van bepaalde beroepen, vooral die waarbij belastbare goederen werden verhandeld, zoals koffie, thee of drank.
De funktionarissen met bestuurlijke of rechtsprekende bevoegdheid werden telkens benoemd voor een jaar. De schout en de secretaris bleven meestal langere tijd aan. Een lijst van schouten en secretarissen is als bijlage opgenomen. In de 18e eeuw was de neiging tot voortdurende herbenoeming al zo toegenomen, dat sommige personen wel 10 tot 20 jaar dezelfde funktie uitoefenden. Dit zal ook te maken hebben gehad met een gebrek aan geschikte mensen, waardoor vaak verschillende funkties in een persoon verenigd waren.
De Buitenwegse polder maakte vanaf 1627 deel uit van de Generale bepoldering van Zoetermeer, Zegwaart en Stompwijk, onder beheer van de respektievelijke plaatselijke besturen. In 1701 werd het zuidelijke gedeelte hiervan afgescheiden en in 1759 ook de Palensteinse polder (het noordelijke gedeelte). De polderbesturen in Zegwaart waren zelfstandig. De Binnenwegse polder werd tot aan de verkoop van alle landerijen in 1805 bestuurd door de burgemeesters van Rotterdam. De Palensteinse polder werd vanaf de droogmaking bestuurd door een dijkgraaf, drie heemraden en twee molenmeesters, te benoemen door de ambachtsheer. Na de verkoop van de landerijen door zijn erfgenamen in 1774, werd het bestuur in handen gelegd van de "gewone" kroosheemraden en molenmeesters. In 1796 kozen de ingelanden zelf vier molenmeesters en een penningmeester en in 1809 werd het bestuur weer veranderd: de schout werd voorzitter van een polderbestuur bestaande uit vier poldermeesters en een penningmeester. De polderbesturen bleven tot in de 20e eeuw bestaan.
De organisatie zoals hierboven geschetst, funktioneerde feitelijk van de middeleeuwen tot aan de Franse tijd. In 1795 vond de Bataafse revolutie plaats en werden de rechten van de plaatselijke ambachtsheren vervallen verklaard. In Zegwaart koos de bevolking op 5 maart 1795 een voorlopige municipaliteit (gemeenteraad), bestaande uit een voorzitter en zeven leden en een voorlopig college van justitie, bestaande uit een schout en zeven schepenen. Op 2 mei volgde de definitieve keuze voor een even grote municipaliteit, alsmede een schout en vijf schepenen. In 1796 en 1797 werden beide colleges gedeeltelijk herkozen of opnieuw gekozen door de burgerij. De voorzitter en een lid van het gemeentebestuur vervulden de oude funktie van ambachtsbewaarder. Na de invoering van de Staatsregeling van 1798 werd een gemeentebestuur benoemd, bestaande uit een voorzitter en zes leden, waarvan er drie tevens schepen waren. In 1800 had dit bestuur nog maar vijf leden. De drie schepenen vormden samen met de nog steeds bestaande schout het college van schout en schepenen. In november 1803 benoemde het Departementaal bestuur van Holland een nieuw gemeentebestuur van vijf leden, waarvan er twee ambachtsbewaarder waren, onder voorzitterschap van de schout. Schout en schepenen _ weer los van het gemeentebestuur _ bleven dezelfde, totdat in april 1804 de schepenbank van schout en zeven schepenen werd geïnstalleerd. Op 28 februari 1811 werd de schepenbank ontbonden, waarmee een einde kwam aan de rechtspraak op lokaal niveau. De schout en ambachtsbewaarders, of diegenen die deze funktie waarnamen, waren gedurende deze tijd verantwoordelijk voor waterstaatszaken. De ambachtsbewaarders zaten nog steeds in het gemeentebestuur. Pas vanaf 29 november 1811, toen ingevolge de Franse wet hier een municipalité werd benoemd waarvan zij geen deel uitmaakten, vormden zij samen met de schout een zelfstandig college, dat zich alleen nog met de waterstaat bezig hield. Vanaf toen waren ook waterstaat en gemeentebestuur definitief gescheiden. Wel was de schout tevens adjunct-maire en daarmee, vanwege de afwezigheid van de maire, feitelijk hoofd van de municipalité. Op 20 november 1813 nam het Driemanschap in naam van de Prins van Oranje het bestuur van het vaderland op zich, waarmee de Franse tijd eindigde.
-
-
Archief en inventarisatie
-
Het archief van het plaatselijke bestuur van Zegwaart werd beheerd door de secretaris en was geheel afhankelijk van zijn zorgen. Gezien de vele secretarissen die in de loop der eeuwen hun meerdere of mindere aandacht aan het archief gewijd hebben, is het een wonder dat er nog relatief veel stukken bewaard zijn gebleven. Vele papieren dateren uit de 16e eeuw, waarvan een financieel register uit 1504 het oudste is. De registers van schepenakten vangen aan in 1574. Vanaf dat jaar tot 1813 ziet het archief er vrij compleet uit, met uitzondering van de periode na 1798. Daarvan zijn slechts sporadisch stukken bewaard gebleven. Tot ver in de 19e eeuw vertoont het gemeentearchief hiaten. Dit zal vooral te wijten zijn aan het voortdurend wisselen van secretarissen in die periode. Helaas zijn nauwelijks oude inventarissen van het archief bewaard gebleven, zodat ook niet goed meer is na te gaan wat er ooit geweest is. Van een register is bekend dat het jammer genoeg verdwenen is: een register van "alle brieven, cedullen etc." betreffende Zegwaart waarin o.a. een besluit uit 1567 voorkwam. Dit boekwerk bestond in 1643 nog (zie nr. 638).
Het archief zal grotendeels bij de secretaris of de schout thuis bewaard zijn geweest. In het begin van de 17e eeuw wordt enkele jaren huur betaald voor een kamer waar de gezamenlijke "weeskas" van Zoetermeer en Zegwaart stond. In deze kast werd het archief van schout en weesmannen bewaard.
Vanaf het midden van de 18e eeuw is er sprake van een rechthuis _ een van de plaatselijke herbergen _ waar schout en schepenen zitting hielden en waar de archieven lagen opgeslagen. Dit was nog steeds zo in 1901 blijkens een verslag van P. van Meurs uit die tijd: "De stukken zijn geborgen in kasten in een wand van de gelagkamer, en waren, naar men meende, gedurende ongeveer een eeuw onaangeroerd gebleven. Een muffe lucht komt ons uit de geopende kasten tegen. Het blijkt, dat alle gelijkvloers geborgen stukken vergaan en tot een soort veen geworden zijn. Met een schop uitgespit, vult de massa bijna twee groote kruiwagens, waarmee ze naar de mestvaalt gebracht wordt." Gelukkig verhuisden de papieren in 1915 naar het toen in gebruik genomen raadhuis. Reeds in 1811 werd een groot gedeelte van de archieven, namelijk dat van schout en schepenen, ingevolge Keizerlijk decreet naar de rechtbank overgebracht. Dit zogenaamde Rechterlijk Archief verhuisde in 1879 naar het Rijksarchief in Den Haag. In 1895 en 1922 leverde Zegwaart nog enkele aanvullingen.
In 1929 nam de provinciaal inspecteur der archieven de in Zegwaart en Den Haag aanwezige papieren onder zijn hoede om ze te inventariseren. Dit werkstuk van H.J.L.Th. van Rheineck Leyssius kwam hetzelfde jaar gereed. Hij maakte onderscheid tussen het archief van het ambachtsbestuur, de archieven van schout en molenmeesters van de Binnenwegse en de Buitenwegse polder, het rechterlijk archief en de weeskamer. Bij de terugzending van het archief naar Zoetermeer bleef het archief van schout en weesmannen met dat van schout en schepenen op enkele stukken na achter in het Rijksarchief. Reeds in 1922 waren de bij de gemeente berustende trouwboeken en de zogenaamde gaardersarchieven op grond van een K.B. van 20_6_1919 naar het Rijksarchief overgebracht en in 1932 onderging het archief wederom een gevoelige aderlating: ingevolge een besluit van Provinciale Staten uit 1869 werd het zogenaamde ambachtsarchief, te weten dat gedeelte (65 %) van het archief dat "waterstaatszaken" betrof, overgedragen aan het Hoogheemraadschap van Rijnland. Het resterende archief werd in 1935 naar het raadhuis van Zoetermeer overgebracht. Tussen 1929 en 1954 werden nog registers betreffende de collaterale successie en rekeningen van de secretaris als ontvanger van provinciale belastingen aan het Rijksarchief overgedragen, in 1954 aangevuld met diverse stukken uit de 18e eeuw betreffende huwelijken en begraven in Zegwaart.
De achtergebleven archiefstukken berustten van 1960_1967 tijdelijk bij de gemeente Pijnacker in verband met gebrek aan archiefruimte in Zoetermeer. Vanwege het in de loop der jaren in het ongerede raken van stukken, een redelijk aantal aanvullingen en het niet meer voldoen aan de eisen des tijds van de inventaris, besloot de gemeenteraad van Zoetermeer in 1991 de opdracht te geven tot herinventarisatie van het archief. Tegelijkertijd zou het archief gerestaureerd worden; vele stukken waren door de tand des tijds namelijk zodanig aangetast dat raadpleging niet meer verantwoord was.
Bij de herinventarisatie, die plaats vond tussen november 1991 en augustus 1992, werden alle stukken opnieuw beschreven volgens de huidige archivistische terminologie. Hierbij is gelet op duidelijkheid voor de toekomstige gebruikers van het archief. Bepaalde termen zullen toch nog onbekend voorkomen vanwege het eenvoudigweg niet meer bestaan van sommige begrippen. Daarvoor is een verklarende woordenlijst in de inventaris opgenomen. Tijdens het beschrijven werd het archief aan de hand van de inventaris uit 1929 gecontroleerd op volledigheid en werden ook enkele aanvullingen verwerkt. Hoewel het eindjaar van het archief niet zo duidelijk was als in Zoetermeer, werd ook hier de grens bij 1813 gelegd. De in 1929 onstane afzonderlijke beschrijvingen van rekeningen en hun bijlagen en borderellen is intakt gelaten, behalve daar waar toch bijlagen direkt bij de rekeningen werden aangetroffen. In die gevallen is de aangetroffen ordening gehandhaafd. Dijkgraaf en hoogheemraden van Rijnland bleken bereid om de in 1932 afgestane stukken weer naar Zoetermeer te doen terugkeren. Om die reden werden ook die stukken, waarvan mr. S.J. Fockema Andreae inmiddels beschrijvingen had vervaardigd, herbeschreven en opgenomen in de inventaris.
Voor de ordening van de stukken is globaal gebruik gemaakt van de hoofdindeling van de Code_VNG, aangepast naar de Zegwaartse situatie. De archivalia betreffende het funktioneren van het organisme werden gescheiden van die betreffende de taakuitoefening. Vervolgens zijn de stukken in rubrieken ("gebieden van zorg") ingedeeld en binnen die rubrieken veelal weer onderverdeeld in subrubrieken. Binnen de subrubrieken is de ordening chronologisch. In het archiefschema is rekening gehouden met de toevoeging van de archieven van schout en schepenen en van schout en weesmannen, die in 1994 vanuit het Rijksarchief in Zuid-Holland naar Zoetermeer terugkeerden. Vooralsnog is ervoor gekozen de bestaande inventarissen van deze archieven te handhaven. De zogenaamde "archieven" van schout en molenmeesters van de beide polders zijn geïntegreerd in het archief van schout en ambachtsbewaarders.
Na materiële verzorging van het archief werden de stukken logisch omgenummerd. Om de oude nummers uit 1929 terug te kunnen vinden, is een concordans van oude naar nieuwe nummers gemaakt.
Het archief is in 1994 geïnventariseerd door Ronald Grootveld m.m.v. Jan Rijnsburger.
In oktober 2017 is een kwitantie uit 1672 van een betaling aan Abraham Bubbeson, schoolmeester te Zegwaart, verworven. Deze kwitantie is toegevoegd aan inventarisnummer 133.
De inventarisnummers 979 t/m 988 zijn in 2019 overgedragen door het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en toegevoegd aan de inventaris.
-
-
Literatuur
-
Bijlage 2
Lijst van schouten, secretarissen en ambachtsheren van Zegwaart
Schouten
1502-1507 Aernt Claesz Hoflant
1510 Jacop Huygensz Bon
1524 Gerrit Hoflant
1527 Adriaen Severtsz
1530 Adriaen Pietersz ?
1531 Huych Pietersz
1533-1534 Jan Cornelisz plv
1535-1547 Huych Pietersz (van Leyden)
1548-1553 Ghijsbrecht Arentsz
1557 Vranck Jansz
1558-1562 Jan Cornelisz
1565-1568 Cornelis Vranckenz (Bijl)
1569 Cornelis Pietersz Berckel
1570 Cornelis Vranckenz
1571 Cornelis Pietersz Berckel
1572-1574 Cornelis Vranckenz Bijl
1576-1577 Pieter Jacobsz van der Ham
1578-1581 Jan Ghijsbrechtsz van Duivenvoorde
1582-1592 Wouter Cornelisz Bijl
1594-1620 Christoffel Willemsz de Neckere
1620-1639 Jan Wolphertsz van Leeuwen
1640-1655 Adriaen Hendriksz van Brouckhooven
1655-1659 Reynier van der Werff
1659-1668 Hendrik Copsma
1668-1673 Wijbrand van der Stoppel
1673-1678 Gerard Wijten
1680-1691 Nicolaes Harlaer
1692-1696 Johan Storm van 's_Gravesande
1696-1700 Wilhelmus de Monchy, waarnemend
1700-1701 Cornelus van Sonnevelt, waarnemend
1701-1706 Johan Storm van 's_Gravesande
1706-1730 Salomon Poyntz
1730-1750 Gerard Cocq
1750-1764 Isaac Pieter Velingius
1765-1774 Frederik Kindt
1775-1783 mr. Toussijn Woordhouder
1783-1787 Hubertus Johannes Vonk
1787-1788 Cornelis Maaskant a.i.
1788-1789 IJsbrand Bolman
1789-1795 Cornelis Maaskant
1795-1796 Hermanus Christiaan Prohn
1796-1802 Jan Adriaansz van Helmont
1802-1805 Cornelis Maaskant
1805-1832 Martinus van Graauwenhaan (1811_1813 slechts adjunct_)
1811-1813 Cornelis Patricius Eduard Osy, maire Patrick Osy was zelden aanwezig; in de praktijk deed Martinus van Graauwenhaan het werk.
Secretarissen
1571 Jan Gijsbrechtsz
1572-1575 Floris Hillebrants (coster)
1579-1582 Wouter Cornelisz Bijl
1585-1632 Adriaen Cornelisz (Timmer)
1633-1639 Wolphert van Leeuwen
1640-1666 Willem van Swieten
1667-1676 Pieter van Swieten
1677 Symon Berckel, waarnemend
1679-1684 mr. Salomon Baron
1685 Abraham Bubbezon
1686-1695 Dirck Storm van 's-Gravesande
1695-1715 Cornelis van Sonnevelt (1700 nog als "voorlopig" vermeld)
1715-1730 Salomon Poyntz
1730-1740 Jasper van Erpecum
1742-1775 Frederik Kindt
1775-1832 in deze periode waren de schouten tevens secretaris
Ambachtsheren
1281, 1295 Florens van Brederode
rond 1300 Diederic van den Doortoge
1306-1321 Beatrijs van den Doortoge
1321-1369 Jan I heer van Egmond
1369-1370 Aernt heer van Egmond
1370-1423 Willem van Egmond
1423-1445 Aernt van Egmond
1446-1467 Otte van Egmond
1468-1473 Willem van Egmond
1473-1491 outer van Egmond
1491-1493 Johanna van Egmond
1493-1511 an van Zwieten
1511-1526 Jan van Zwieten jr.
1527-1554 Johanna van Zwieten
1554-1562 Agatha van Alkemade
1562-1581 Johanna van Cuylenburg
1581-1625 Johan van Bourgoigne (beleend in 1583)
1625-1638 Catharina van Gendt (beleend in 1628 voor Charles van Bourgoigne en zijn erfgenamen)
1638-1642 Charles Francois van Bourgoigne
1642-1643 Anna Maria van Bourgoigne
1643-1651 Jacob van Wijngaarden
1651-1673 Karel van Wijngaarden
1673-1686 Everdina Anthonia Sloot
1686-1732 Amelia van Motzfeld
1732-1750 Hendrik van Diest. In 1736 werd Willem van Cleef in naam ambachtsheer. Hendrik van Diest bleef echter in de praktijk zijn rechten uitoefenen
1750-1773 Joan Osy
1773-1791 Joan Osy jr.
1791-1831 Cornelis Baldwinus Giselinus Osy
-
-
Bijlagen
-
Bijlage 1: verklarende woordenlijst
-
Abandonneren Afstand doen van rechten; veel armlastigen abandonneerden hun door vervening waardeloos geworden landen (water) aan het ambacht, soms met betaling van een
afkoopsom voor de belastingen op de grond
Admissie Toestemming
Armensteek Tijdelijke plaatselijke belasting ter dekking van het tekort van het armbestuur
Banwerken Duikers, bruggen, schoeiingen en andere waterstaatswerken
Binnenlandse kosten Kosten op waterstaatsgebied binnen het ambacht
Borderel Verzamelstaat van bedragen
Buitenlandse kosten Kosten op waterstaatsgebied, omgeslagen over het ambacht maar af te dragen aan het hoogheemraadschap
Charter Akte op perkament, veelal met een zegel
Collaterale successie Vererving van nalatenschappen in de zijlinie; in het bijzonder de hierop geheven belasting
Dorpssteek Zie: steek
Familiegeld Belasting, geïnd in 1715
Flotterland Land (in feite: water) dat nog slechts kan dienen om veen te baggeren
Gaarboek Register waarin te ontvangen bedragen staan pgetekend; vaak tevens gebruikt als afrekening van de inkomsten en uitgaven
Gebroken land Land dat door vervening reeds grotendeels onder water staat
Grondvergadering In de Franse tijd: de gezamenlijke stemgerechtigde burgers
Grote armen Burgerlijk armbestuur
Heel land Land dat nog niet verveend is
Hoefslag Gedeelte van een weg, water of dijk, dat door een persoon of instelling onderhouden diende te worden
Indemniteit Vrijwaring, hier van het onderhoud van armlastigen
Kerfboek Zie: kohier
Keur Verordening
Kohier Register waarin belastingaanslagen per persoon staan geregistreerd
Koningsbede Belasting, letterlijk een verzoek van de koning om een financiële bijdrage
Lastgeld Belasting ter dekking van de kosten van het toezicht op de vervening
Liberale gifte Belasting, letterlijk: "vrijwillige gift"
Losrente Periodiek te betalen (rente)bedrag dat afgelost kan worden door betaling van de hoofdsom
Molengeld Plaatselijke belasting ter dekking van de kosten van de molens en de bemaling
Morgenboek Register waarin per persoon diens oppervlakte grond in morgens (ca. 0,85 hectare) is aangegeven, alsmede de te betalen morgengelden
Morgengeld Belasting ter dekking van kosten van het hoogheemraadschap, omgeslagen per morgen land
Municipaliteit Gemeentebestuur
Omslag Beperkte hoeveelheid (meer dan drie) archiefstukken (zie ook: pak)
Omslaglijst Lijst van kosten die over inwoners verdeeld (omgeslagen)moeten worden; vaak tevens gebruikt als afrekening van de inkomsten en uitgaven
Octrooi Vergunning met uitsluiting van derden
Ongeld Belasting
Ordonnantie Verordening
Oversteek Hier specifiek: bouwwerk boven de sluis in Rotterdam die Zegwaart moest onderhouden
Pachten Inzake belastingen: tot 1748 werd de inning van belastingen door de overheid verpacht aan de meestbiedende
Pak Redelijke tot grote hoeveelheid archiefstukken (zie ook:omslag)
Patentbelasting Belasting op het uitoefenen van een beroep en enkele andere zaken
Penning Gebruikt bij belastingen en rente: de 100e penning is een honderdste gedeelte of 1 procent, de 20e penning bijvoorbeeld is een twintigste gedeelte of 5 procent
Personele 100e
of
200e penning Belasting gebaseerd op persoonlijke welstand, bestaande uit 1 of 0,5 procent van het bezit
Personele quotisatie Belasting, letterlijk "persoonlijke aanslag", geïnd tussen 1745 en 1748
Successie Vererving; in het bijzonder de hierop geheven belasting
Slagturven Baggeren van veen onder de waterspiegel
Sluisgeld Plaatselijke belasting ter dekking van de kosten van de sluis/sluizen of verlaten
Steek Plaatselijke belasting ter dekking van de kosten van het dorp
Stuivergeld Verplichte deponering bij het hoogheemraadschap van een stuiver per verveende morgen land, dienende tot droogmaking van dat land in een later stadium
Verponding Belasting op onroerende goederen en bepaalde rechten
Waarborggeld Afkoopsom voor het stuivergeld (zie aldaar)
-
-
Bijlage 2: lijst van schouten, secretarissen en ambachtsheren van Zegwaart
-
Schouten
1502-1507 Aernt Claesz Hoflant
1510 Jacop Huygensz Bon
1524 Gerrit Hoflant
1527 Adriaen Severtsz
1530 Adriaen Pietersz ?
1531 Huych Pietersz
1533-1534 Jan Cornelisz plv
1535-1547 Huych Pietersz (van Leyden)
1548-1553 Ghijsbrecht Arentsz
1557 Vranck Jansz
1558-1562 Jan Cornelisz
1565-1568 Cornelis Vranckenz (Bijl)
1569 Cornelis Pietersz Berckel
1570 Cornelis Vranckenz
1571 Cornelis Pietersz Berckel
1572-1574 Cornelis Vranckenz Bijl
1576-1577 Pieter Jacobsz van der Ham
1578-1581 Jan Ghijsbrechtsz van Duivenvoorde
1582-1592 Wouter Cornelisz Bijl
1594-1620 Christoffel Willemsz de Neckere
1620-1639 Jan Wolphertsz van Leeuwen
1640-1655 Adriaen Hendriksz van Brouckhooven
1655-1659 Reynier van der Werff
1659-1668 Hendrik Copsma
1668-1673 Wijbrand van der Stoppel
1673-1678 Gerard Wijten
1680-1691 Nicolaes Harlaer
1692-1696 Johan Storm van 's_Gravesande
1696-1700 Wilhelmus de Monchy, waarnemend
1700-1701 Cornelus van Sonnevelt, waarnemend
1701-1706 Johan Storm van 's_Gravesande
1706-1730 Salomon Poyntz
1730-1750 Gerard Cocq
1750-1764 Isaac Pieter Velingius
1765-1774 Frederik Kindt
1775-1783 mr. Toussijn Woordhouder
1783-1787 Hubertus Johannes Vonk
1787-1788 Cornelis Maaskant a.i.
1788-1789 IJsbrand Bolman
1789-1795 Cornelis Maaskant
1795-1796 Hermanus Christiaan Prohn
1796-1802 Jan Adriaansz van Helmont
1802-1805 Cornelis Maaskant
1805-1832 Martinus van Graauwenhaan (1811_1813 slechts adjunct_)
1811-1813 Cornelis Patricius Eduard Osy, maire Patrick Osy was zelden aanwezig; in de praktijk deed Martinus van Graauwenhaan het werk.
Secretarissen
1571 Jan Gijsbrechtsz
1572-1575 Floris Hillebrants (coster)
1579-1582 Wouter Cornelisz Bijl
1585-1632 Adriaen Cornelisz (Timmer)
1633-1639 Wolphert van Leeuwen
1640-1666 Willem van Swieten
1667-1676 Pieter van Swieten
1677 Symon Berckel, waarnemend
1679-1684 mr. Salomon Baron
1685 Abraham Bubbezon
1686-1695 Dirck Storm van 's-Gravesande
1695-1715 Cornelis van Sonnevelt (1700 nog als "voorlopig" vermeld)
1715-1730 Salomon Poyntz
1730-1740 Jasper van Erpecum
1742-1775 Frederik Kindt
1775-1832 in deze periode waren de schouten tevens secretaris
Ambachtsheren
1281, 1295 Florens van Brederode
rond 1300 Diederic van den Doortoge
1306-1321 Beatrijs van den Doortoge
1321-1369 Jan I heer van Egmond
1369-1370 Aernt heer van Egmond
1370-1423 Willem van Egmond
1423-1445 Aernt van Egmond
1446-1467 Otte van Egmond
1468-1473 Willem van Egmond
1473-1491 outer van Egmond
1491-1493 Johanna van Egmond
1493-1511 an van Zwieten
1511-1526 Jan van Zwieten jr.
1527-1554 Johanna van Zwieten
1554-1562 Agatha van Alkemade
1562-1581 Johanna van Cuylenburg
1581-1625 Johan van Bourgoigne (beleend in 1583)
1625-1638 Catharina van Gendt (beleend in 1628 voor Charles van Bourgoigne en zijn erfgenamen)
1638-1642 Charles Francois van Bourgoigne
1642-1643 Anna Maria van Bourgoigne
1643-1651 Jacob van Wijngaarden
1651-1673 Karel van Wijngaarden
1673-1686 Everdina Anthonia Sloot
1686-1732 Amelia van Motzfeld
1732-1750 Hendrik van Diest. In 1736 werd Willem van Cleef in naam ambachtsheer. Hendrik van Diest bleef echter in de praktijk zijn rechten uitoefenen
1750-1773 Joan Osy
1773-1791 Joan Osy jr.
1791-1831 Cornelis Baldwinus Giselinus Osy
-
-
Bijlage 3: lijst van archivalia van de Palensteinse polder, overgedragen aan Rijnland
-
De nummers voorafgegaan door "Ze" berustten reeds (sinds 1937) bij Rijnland; de overige nummers zijn in 1994 overgedragen.
5743.
Lijst van verteringskosten ten huize van Ary van der Star ten laste
van de Palensteinse polder, 1758-1763. 1 stuk.
Ze76.
(2350) Verzoekschrift van de ambachtsheer, schout en
ambachtsbewaarders aan de Staten van Holland om octrooi voor de
droogmaking van de Buitenwegse (Palensteinse) polder, c. 1759; met
bijlagen. 1 omslag.
5800.
Publikaties betreffende het bouwen van nieuwe molens en het verhogen
van de Slootweg, 1759-1760; gedrukt. 1 omslag.
5744.
Publikatie betreffende de aanbesteding van dijk- en wegwerken in de
Palensteinse polder, 1760; gedrukt. 1 stuk.
Register van aanbestedingen door de ambachtsheer van werken en
leveranties en de verhuur van rechten met betrekking tot de
Palensteinse polder, 1763-1768. 1 deel.
N.B. Hierin het verslag van de eerste schouw, 1764 en een lijst van
openbaar verkochte goederen van een boerderij. De bladzijden 27-37
zijn verkeerd ingebonden.
5745.
Kwitantie van secretaris en ambachtsbewaarders voor de rentmeester
van de Palensteinse polder vanwege salarissen enz., 1764; afschrift.
1 stuk.
5723.
Overeenkomst tussen schouten en ambachtsbewaarders van Zoetermeer en
Stompwijk en Joan Osy namens de Palensteinse polder betreffende het
herstel van de Leidsewallenwetering en het pad erlangs en het
aansluiten van de Zoetermeerse Buurvaart op die wetering; met
vergunning van dijkgraaf en hoogheemraden van Rijnland, 1768.
2 stukken.
5746.
Gaarboeken van de kosten van de Palensteinse polder, 1782-1802,
1804-1809. 1 pak.
1030.
Journaal van ontvangsten en uitgaven met betrekking tot de
Palensteinse polder, 1792-1793. 1 stuk.
5775.
Aantekening betreffende de verdeling van de betaling van 420 gulden,
waarschijnlijk over de ingelanden van de Palensteinse polder, z.d.
[eind 18e eeuw]. 1 stuk.
5562.
Akten van verhuur van delen van de eerste kavel van de Palensteinse
polder door Maria Theresia Osy aan partikulieren, 1803. 3 stukken.
-
-
Bijlage 4: concordans van oude naar nieuwe nummers
-
De nrs. 5403-5803 betreffen een supplement op de inventaris uit 1929; deze nummers zijn pas in 1991 toegekend.
De nrs. beginnend met "OAZM" zijn archiefstukken die zijn aangetroffen in het archief van het plaatselijk bestuur van Zoetermeer maar die Zegwaarts bleken te
zijn.
De nrs. beginnend met "Ze" en "Zm"" betreffen ambachtsarchief met de Rijnlandse nummering; tussen haakjes zijn eventueel oorspronkelijke Zegwaartse nummers uit
1929 opgenomen.
Oud nr. Nieuw nr.
0001
0002 Rijnland (Palensteinse polder)
0003 0002
0004-0005 0003-0004
0006 0005, 0008, 0152, 0658, 0689
0007 0006, 0007
0011 0240, 0858
0012 0386, 0413, 0863
0013 0567
0014 0013
0015 0016
0016 0018-0026
0017 0009, 0318, 0418, 0611
0018 0562
0019-0020 0031
0021 0029
0022-0023 0327
0024 0251
0025 0055, 0622
0026-0027 0031
0028 0292, 0759
0029 0011, 0630
0030 0206
0031 0051
0032 0053
0033 0035
0034 0039, 0041, 0046, 0049, 0067, 0207, 0847
0035 0048
0036 0052
0037 0040
0038 0066, 0946
0040 0164
0041 0304
0042 0188
0043 0185
0044 0189
0045 0193
0046 0174, 0870
0047 0567
0048-0049 0163
0050 0253
0051 0133, 0809
0052 0038, 0907
0054 0397
0055 0133
0056 0065
0057 0044
0058 0850
0059 0186
0060 0187
0061 0190
0062 0191
0063 0193
0064 0194
0065 0196
0066 0198
0067 0165
0068 0179
0069 0177, 0183
0070 0168, 0176
0071 0169, 0178
0072 ontbrak
0073 0171
0074 0182
0075 0220
0076 0606
0077 0515
0078-0079 0252
0080 rechterl. archief 0080
0081 0487
0082 ontbrak
0083-0115 0104
0116-0130 0105
0131-0172 0106
0173-0191 0107
0192 0036, 0107
0193-0210 0107
0211-0222 0108
0223 0108, 0149
0224-0240 0108
0241 0101, 0108
0242-0258 0108
0259-0284 0109
0285-0300 0110
0301-0309 0111
0310 0530
0311-0340 0111
0341 0112
0342 0282
0343 0095
0344 0114
0345 0125
0346 0101
0347 0283
0348 0485
0349-0375 0096
0376-0384 0098
0385-0389 0099
0390 0090
0391-0395 0396-0410 0100
0411-0418 0101
0419 0113
0420 0258
0421 0787
0422-0495 0120-0124
0496 0284
0497 0115, 0116
0498 0102
0499-0510 0114
0511-0512 0119
0513 0162
0514-0527 0542
0528-0538 0543
0539-0553 0544
0554-0568 0545
0569-0580 0546
0581 0542
0582-0583 0543
0584 0546
0585-0591 0542-0546
0592-0608 0547
0609 0540
0610-0770 0536-0539
0771-0772 ambacht Zegwaart 0009
0773-0800 0540
0801-0832 0541
0833-0834 ambacht Zegwaart 0009
0835 0540
0836 0536-0539
0837 0534
0838 0484
0839 ontbrak
0840 0506-0507
0841 0508
0842 0516
0843 0509
0844-0845 0517-0518
0846 0510
0847 0519
0848-0849 0511-0512
0850 0520
0851 0513
0852 0319
0853-0859 0521-0527
0860 0514
0861-0863 0528-0530
0864 0533
0865-0891 0531
0892 0535
0893-0896 ontbraken
0897 0569
0898-0937 0570-0571
0938 0572
0939-0945 0555-0561
0946-0948 ontbraken
0949 0566
0950-1007 0394, 0551
1009 0553
1010-1011 0563
1012 0033, 0069, 0554
1013 0564
1014 0287, 0416, 0499, 0552
1015 0594
1016-1017 0534
1018 0144
1019 0071
1020 0034, 0042
1021 0071, 0076
1022 0077
1023 0045
1024 0068
1025 0070, 0084, 0094
1026 0073
1027 0074
1028 0093
1029
0071, 0078, 0082, 0085, 0086, 0087, 0089, 0091, 0092,
0133, 0142, 0135, 0143, 0146, 0148, 0151, 0180, 0326,0602, 0718
Rijnland (Palensteinse polder)
1031 0079
1032-1041 0602
1042 0075
1043 0080
1044-1045 0138
1046-1047 0483
1048 0486
1049-1232 0126-0130
1233 0139, 0637
1234 0254
1235 0131
1236-1251 0132
1252 0132, 0481
1253-1255 0132
1256-1300 0133
1301-1340 0134
1341-1371 0135
1372-1373 0222
1374 0153, 0222
1375-1377 0222
1378 0136, 0222
1379 0136, 0222
1380 0222
1381-1398 0136
1399 0112, 0137
1400 0483
1401-1414 0126-0130
1415 0108
1416 0154
1417-1535 0573-0580
1536-1589 0581
1590-1605 0573-0580
1606-1651 0584-0585
1652-1717 0586-0588
1718-1731 0584-0585
1732-1737 0591
1738-1749 0586-0588
1750-1758 0592
1759-1763 0136
1764 0592
1765-1768 0590
1769 0592
1770-1810 0589
1811 0797
1812 0786
1813 0782
1814 0788
1815 0796
1816 0799
1817-1819 0824
1820 0803
1821 0783
1822 0828
1823-1824 0826
1825 0830
1826 0784, 0787, 0790, 0825, 0832
1827 0607a
1828 0610
1829 0845
1830 0815
1831 0829
1832 0608
1833 0806
1834-1835 0811-0812
1836-1837 0816-0817
1838 0814
1839 0823
1840 0822
1841 0821
1842-1843 0820
1844-1847 0818
1848 0841
1849 0855
1850 0849
1851-1852 0855
1853 0047
1854 0789, 0846, 0854
1855-1869 0844
1870 0843
1871 0853
1872 0842
1873 0852
1874 0854
1875-1876 0838
1877 0827
1878 0328
1879 0953
1880 0908
1881 0862
1882 0864
1883 0865
1884 0902
1885 1886-1887 0866
1888-1889 0875
1890-1891 0899-0900
1892 ontbrak
1893-1894 0904
1895-1975 0899-0900
1976-2002 0901
2003 0910
2004-2112 0902-0903
2113-2117 ontbraken
2118-2217 0905-0906
2218 ?
2219-2223 0905-0906
2224-2225 0898
2226-2252 0912
2253-2254 ambacht Zegwaart 0005
2255-2266 0912
2267-2268 ambacht Zegwaart 0005
2269 0912
2270-2303 0913
2304-2333 0911
2334-2338 0923
2339 0927
2340 0928
2341-2347 0930
2348 0929
2349 0941
2350 Rijnland (Palensteinse polder)
2351 0638
2352-2354 0691
2355 0667
2356-2358 0664-0666
2359 0668
23602361 0668-0669
2362-2363 0669
2364-2400 0656
2401 0657
2402 0672
2403-2616 0639-0655
2617-2635 0641-0655
2636 0397, 0654, 0655, 0679
2637 0661
2638 0653
2639 0650
2640 0652
2641 0673
2642 0661
2643 0663
2644-2773 0674-0675
2774-2846 0677-0678
2847 0680
2848-2875 0681
2876 0682
2877-3044 0683-0685
3045-3100 0686-0687
3101 0693
3102-3117 0686-0687
0693
3119 0693
3120-3125 0686-0687
3126 0203
3127-3131 0686-0687
3132-3133 0203
3134 0686-0687
3135 0203
3136-3177 0686-0687
3178 0688
3179-3196 0683-06855
3197 0681
3198 0696
3199-3200 0698
3201-3276 0696
3277 0697
3278-3286 0694
3287 0660
3288-3293 0692
3294 0692, ambacht Zegwaart 0004
3295 0692
3296 0699
3297 0701
3298-3300 0692
3301 0703
3302-3305 0662
3306 0209
3307 0211, 0217
3308-3310 0226
3311 0214
3312 0218
3313 0208, 0228
3314 0212
3315 0215
3316 0216
3317 0224
3318 0619
3319 0616-0618
3320 0618
3321 0621
3322 0616, 0626, 0636
3323 0631
3324 0625
3325 0769
3326 0771
3327 0624
3328 0614
3329 0613
3330 0615
3331 0778
3332 0762
3333 0763
3334 0774
3335-3336 Hervormde gemeente Zoetermeer
3337 0775
3338 Hervormde gemeente Zoetermeer
3339 0779
3340 0740, 0741-0743, 0746, 0748-0750, 0752, 0754, 0758, 0759,
273a (periode 1813-1935)
3342 0745
3343 0739
3344 0747
3345 0756
3346 0752
3347 0755
3348 0757
3349 0707
3350 0708
3351 0711
3352 0738
3353 0724
3354 0727
3355 0759
3356 0730
3357 0732
3358 0709
3359 Hervormde gemeente Zoetermeer
360 0735
3361 0731
3362 0735
3363 0725, 0726, 0728, 0729, 0764-0766 en Zoetermeer 0357
3364-3374 0737
3375 0715
3376-3378 0716
3379 0714
3380-3395 0717
3396 0718
3397-3398 0713
3399 ontbrak
3400-3437 0719
3438-3460 0720
3461 0717, 0720
3462 0759
3463 0759
3464 0759
3465 0759
3466 0759
3467 0759
3468 0751
3469 0759
3470 0759
3471-3474 0835
3475 0549
3476 0550
3477 0833
3478 0819
3479 0834
3480 0836
3481 0837
3482 0241
3483 0226
3484 0260
3485 0261
3486 0270
3487 ontbrak
0246
3489 0059, 0064, 0247
3490 0063, 0250
3491 0248, 0249
3492 0083, 0489
3493 0239, 0262, 0318, 0405, 0415, 0465, 0472
3494 0394
3495 0394
3496 0393
3497-3498 0396
3499 0397
3500 0395-0398
3501 0327
3502 0315, 0318
3503 0396, 0397
3504 0089, 0397, 0399, 0402
3505 0295
3506 0315
3507 0320
3508 0321
3509 0255
3510 0304
3511 0297
3512 0300
3513 0304
3514 0301
3515 0307
3516 0338
3517 0302
3518 0303
3519 0305
3520 0306
3521 0298
3522 0299
3523 0308
3524 0311
3525 0310
3526 0309
3527-3531 0355-0359
3532-3533 0312
3534 0360
3535-3536 0401
3537 0361
3538 0346
3539-3545 0956
3546-3547 0352
3548 0303, 0323, 0325
3549 0161, 0181, 0288
3550-3554 0401
3555 0161
3556-3561 0401
3562-3563 0368
3564 0382
3565 0072, 0285, 0286, 0289, 0403
3566-3585 0303
3586 ontbrak
3587-3591 0337
3592-3598 0339-0345
3599-3600 0362
3601 0403
3602-3606 0347, 0403
3607-3624 0403
3625-3632 0348
3633-3652 0349
3653-3671 0350
3672-3698 0351
3699 0353
3700-3704 0313
3705 0353
3706 0382
3707-3709 0362
3710 0403
3711-3714 0362, 0403
3715-3720 0363
3721-3738 0364
3739-3754 0365
3755-3785 0366
3786-3815 0369
3816 0371
3817-3844 0367
3845-3846 0501
3847 0367
3848 0354
3849 0372
3850 0377
3851-3852 0374
3853 0375
3854-3860 0397
3861 0392, 0402
3862 0397
3863-3925 0378
3926-3962 0379
3963-4007 0380
4008-4070 0381
4071 0296
4072 0382, 0882
4073-4123 0382
4124 0490
4125-4145 0382
4146-4173 0383
4174 0383, 0402
4175-4219 0384
4220 0362, 0384
4221-4273 0385
4274 0383-0385
4275 0383
4276-4296 0378-0381
4297 0381, 0548
4298-4327 0387
4328-4404 0388
4405 0257
4406-4409 0318
4410-4428 0389
4429-4448 0390
4449 0390, 0406
4450-4463 4464-4516 0391
4517 0389-0391
4518-4523 0387-0388
4524-4525 0488
4526 0492
4527-4529 0491
4530 0456
4531 0493
4532 0457
4533 0458
4534-4536 0459
4537-4539 0448
4540 0460
4541-4542 0462, 0463
4543 ontbrak
4544 0463
4545 0461
4546-4549 0464
4550 0466
4551 0470
4552 0467
4553 0468
4554 0132-0136, 0469, 0471
4555 0422
4556 0445
4557 0443
4558 0419
4559 0421
4560 0420
4561 0442
4562-4565 0420
4566 0444, 0446, 0447
4567 0420, 0423
4568 0427
4569 0428
4570 0426
4571-4574 0429-0432
4575 0435
4576 0433
4577 0436
4578 0437
4579 0434
4580 0438
4581 0425, 0439
4582 0473
4583 0474
4584 0475
4585-4586 0477-0478
4587-4588 0474
4589-4590 0479-0480
4591 0235, 0470, 0476
4592 0481
4593 0482
4594 0474
4595 0451
4596 0450
4597 ontbrak
4598 0408
4600 0411
4601 0407
4602-4605 0959-0962
4606 0409
4607 0410
4608-4610 ontbraken
4611 0414
4612 0417
4613-4615 0974, 0965, ontbrak
4616 0277
4617-4618 Doopboeken enz. Zegwaart 0004-0011
4619-4626 0181
4627 0032
4628 0118
4629 0236
4630 0599
4631-4672 bestaan niet
4673-4693 0599
4694-4695 0600
4696 0884
4697 0606
4698-4717 0598
4718 0601
4719-4836 0603-0605
4837-4861 0606
4862-4864 0604
4865 ontbrak
4866-4867 0804
4868-4871 0807
4872 0805
4873-4879 0808
4880-4881 0316, 0810
4883 0809
4884 0915
4885 0917
4886 0918
4887 0916
4888 0917
4889 0861
4890 0607
4891-4892 0919
4893 0920
4894 0921
4895 0935
4896-4912 0879
4913 0880
4914 ontbrak
4915-5045 0881-0883
5046-5047 ambacht Zegwaart 0005
5048-5110 0884-0886
5111 ambacht Zegwaart 0005
5112 0886
5113-5114 0881-0883
5115 0895
5116-5157 0897
5158-5174 bestaan niet
5175 0895
5177 0893
5178 0892
5179-5297 0887-0889
5298-5334 0890-0891
5335 0866
5336-5390 0890-0891
5391-5396 0887-0889
5397 0536
5398 0785
5399-5400 0867-0868
5401 0874
5402 0866
5403 0397
5404 0695
5405 0706
5406 0181
5407 0329
5408 0945
5409 Zoetermeer 0284
5410 0397
5411 0695
5412 0690
5413 Zoetermeer 0398
5414 Zoetermeer 0397
5415 0264
5416 0759
5417 0145
5418 0759
5419 0659
5420 0939
5420 0135
5421 0792
5422 0848
5423 0922
5424 0050
5425 0132-0136
5426 0502
5427 Zoetermeer 0121
5428 Zoetermeer 0294
5429 0402
5430 0373
5431 0606
5432 0166
5433 0595
5434 0114
5435 0221
5436 0733
5437 0768
5438 0088
5439 0936
5440 0623
5441 0734
5442 0710
5443 0847
5444 0011
5445 0030
5446 0725
5448 0707
5449 0272
5450 0269
5451 0071
5452 0268
5453 0582
5454 0873
5455 0910
5456 0857
5457 Zoetermeer 0462
5458 0389
5459 0324
5460 rechterl. archief 0309
5461 0334
5462 0494
5463 0597
5464-5465 0050
5466 0773
5467 0629
5468 0396
5469 0933
5470 0276
5471 0181
5472 0856
5473 0256
5474 0760
5475 0117
5476 0318
5477 0318
5478 0455
5479 0838
5480 0465
5481 0914
5482 0061
5483 0245
5484 0876
5485 0759
5486 0281
5487 0704
5488 0238
5489 rechterl. archief 0145
5490 0702
5491 0627
5492 0839
5493 0840
5494 0201
5495 0838
5496 0043
5497 0399
5498 0195
5499 0141
5500 0695
5501 0494
5502 0730
5503 0232
5504 0233
5505 rechterl. archief 0079
5507 0721
5508 rechterl. archief 0079
5509 0058
5510 0859
5511 0050
5512 0244
5513 0202
5514 0798
5515 0424
5516 0612
5517 0596
5518 0265
5519 0705
5520 0330
5521 0132-0136
5522 0695
5523 0156
5524 0700
5525 0695
5526 0035
5527 0604
5528 0813
5529 Zoetermeer 0280
5530 0010
5531 0761
5532 0847
5533 0736
5534 0627
5535 0242
5536 0776
5537 0012
5538 0063
5539 0062
5540 0243
5541 0496
5542 0047
5543 0770
5544 0072
5545 0263
5546 0294
5547 0744
5548 0019-0020
5549 0060
5550 0056
5551 0780
5552 0759
5553 rechterl. archief 0311
5554-5555 0417
5556 0163
5557 0800
5558 0772
5559 0503
5560 0627
5561 0331
5562 Rijnland (Palensteinse polder)
5563 0054
5564 rechterl. archief 0310
0021
5566 0278
5567 0634
5568 0767
5569 0279
5570 0453
5571 0022
5572 0023
5573 0332
5574 0335
5575 0635
5576 0279
5577 0504
5578 0229
5579 0860
5580 0007
5581 0163
5582 0057
5583 0943
5584 0280
5585 0593
5586 0801
5587 0877
5588 0024
5589 0279
5590 0636
5591 rechterl. archief 0079
5592 0454
5593 0274
5594 0778
5595 0057
5596 0012
5597 0014
5598 0015
5599 0017
5600 0010
5601 0712
5602 0489
5603 0949
5604 0396
5605 0952
5606 0753
5607 0397
5608 0794
5609 0872
5610 rechterl. archief 0308
5611 0007
5612 0397
5613 0397
5614 0397
5615 0695
5616 0851
5617 0397
5618 0695
5619 0397
5620 0291
5621 0582
5622 0565
5624 0163
5625 0676
5626 0695
5627 0653-0654
5628 0671
5629 0851
5630 0955
5631 0695
5632 0136
5633 0157
5634 0950
5635 0134
5636 0944
5637 0947
5638 0158
5639 0133-0134
5640 0135
5641 0205
5642 0071
5643 0136
5644 0802
5645 0488
5646 0606
5647 0132
5648 0501
5649 0096-0097
5650 0942
5651 0063
5652-5653 0064
5654 0932
5655 rechterl. archief 0079
5656 0847
5657 0661
5658 0620
5659 0627
5660 0103
5661 0290
5662 0449
5663 0219
5664 0234
5665 Zoetermeer 0122
5666 0150
5667 0230
5668 0231
5669 0759
5670 0237
5671 0294
5672 0925
5673 0184
5674 0497
5675 0498
5676 0500
5677 0582
5678 0284
5679 0370
5680 0452
5681 0937
5683 0932
5684 0937
5685 0318
5686 0071
5687 0172
5688 0225
5689 0759
5690 0159
5691 0495
5692 0376
5693 0155
5694 0318
5695 0695
5696 0907
5697 0402
5698 0322
5699 0397
5700 0548
5701 0317
5702 0287
5703 0540
5704 0160
5705 0397
5706 0391
5707 0199
5708 0114
5709 0114
5710 0155
5711 0374
5712 0869
5713 0904
5714 0598
5715 0204
5716 0940
5717 0934
5718 0937
5719 0938
5720 0937
5721 0924
5722 0926
5723 Rijnland (Palensteinse polder)
5724 0793
5725 0540
5726 0831
5727 0608
5728 0632
5729 0599
5730 0931
5731 0540
5732 0540
5733 0170
5734 0907
5735 0565
5736 0540
5737 0197
5738 0894
5739 0896
5741 0871
5742 0695
5743 Rijnland (Palensteinse polder)
5744 Rijnland (Palensteinse polder)
5745 Rijnland (Palensteinse polder)
5746 Rijnland (Palensteinse polder)
5747 0436
5748 0441
5749 0440
5750 0761
5751 0259
5752 0271
5753-5755 0133
5756 0134
5757 0266
5758 0210
5759 0227
5760 0223
5761 0213
5762 0759
5763-5764 0720
5765 0267
5766 0754
5767-5768 0722-0723
5769 0609
5770 0954
5771 0951
5772 0759
5773 0273
5774 rechterl. archief 0307
5775 Rijnland (Palensteinse polder)
5776 0175
5777 0147
5778 0397
5779 Zoetermeer 0031
5780 0628
5781 0275
5782 0505
5783 0878
5784 0777
5785 0759
5786 0336
5787 0025, 0081
5788 0026
5789 0027
5790 0028
5791 0744
5792 0063
5793 0583
5794 0400
5795 0114, 0851
5796 0173
5797 0791
5798 0872
5799 0795
5800 Rijnland (Palensteinse polder)
5801 0948
5803 0885
OAZM2045 0412
Ze 1(3471-3474) 0835
Ze 1(3475) 0549
Ze 1(3476) 0550
Ze 1(3477) 0833
Ze 1(3478) 0819
Ze 1(3479) 0834
Ze 1(3480) 0836
Ze 1(3481) 0837
Ze 2-3 ambacht Zegwaart 0001
Ze 4(1416) 0154
Ze 4-10(1417-1535) 0573-0580
Ze10-12(1536-1589) 0581
Ze12(1590-1605) 0573-0580
Ze12-13(1606-1651) 0584-0585
Ze13-15(1652-1717) 0586-0588
Ze15(1718-1731) 0584-0585
Ze15(1732-1737) 0591
Ze15(1738-1749) 0586-0588
Ze15-16(1750-1758) 0592
Ze16(1759-1763) 0136
Ze16(1764) 0592
Ze16(1765-1768) 0590
Ze16(1769) 0592
Ze16(1770-1810) 0589
Ze17 ambacht Zegwaart 0012
Ze18-21(514-591) 0542-0546
Ze21-22(592-608) 0547
Ze22(609) 0540
Ze22 0536
Ze23 0537
Ze24 0538
Ze25 0539
Ze25-26(771-772) ambacht Zegwaart 0009
Ze25-26(773-800) 0540
Ze25-26(801-832) 0541
Ze25-26(833-834) ambacht Zegwaart 0009
Ze26(837) 0534
Ze26(838) 0484
Ze26-27(840) 0506-0507
Ze26-27(841) 0508
Ze26-27(842) 0516
Ze26-27(843) 0509
Ze26-27(844-845) 0517-0518
Ze26-27(846) 0510
Ze26-27(847) 0519
Ze26-27(848-849) 0511-0512
Ze26-27(850) 0520
Ze26-27(851) 0513
Ze27(852) 0319
Ze27-29(853-859) 0521-0527
Ze29(860) 0514
Ze29(861-862) 0528-0529
Ze29(864) Ze29-30(871-891) 0531
Ze30(892) 0535
Ze31(897) 0569
Ze31-32(898-937) 0570-0571
Ze32(938) 0572
Ze33(939-945) 0555-0561
Ze34(949) 0566
Ze34-35(950-1007) 0569
Ze35(1008) 0394, 0551
Ze35(1009) 0553
Ze35(1010-1011) 0563
Ze35(1012) 0033, 0069, 0554
Ze35(1013) 0564
Ze35(1014) 0287, 0416, 0499, 0552
Ze35(1015) 0594
Ze35(1016-1017) 0534
Ze36(1811) 0797
Ze36(1812) 0786
Ze36(1813) 0782
Ze36(1814) 0788
Ze36(1815) 0796
Ze36(1816) 0799
Ze36(1817-1819) 0824
Ze36(1820) 0803
Ze36(1821) 0783
Ze36(1822) 0828
Ze36(1823-1824) 0826
Ze36(1825) 0830
Ze36(1826) 0784, 0787, 0790, 0825, 0832
Ze37(1827) 0607a
Ze37(1828) 0610
Ze37(1829) 0845
Ze37(1830) 0815
Ze37(1831) 0829
Ze37(1832) 0608
Ze37(1833) 0806
Ze37(1834) 0811
Ze37(1835) 0812
Ze37(1836-1837) 0816-0817
Ze37(1838) 0814
Ze37(1839) 0823
Ze37(1840) 0822
Ze37(1841) 0821
Ze37(1842-1843) 0820
Ze37(1844-1847) 0818
Ze37(1848) 0841
Ze37(1849) 0855
Ze37(1850) 0849
Ze37(1851-1852) 0855
Ze37(1853) 0847
Ze38(1854) 0789, 0846, 0854
Ze38(1855-1869) 0844
Ze38(1870) 0843
Ze38(1871) 0853
Ze38(1872) 0842
Ze38(1873) 0852
Ze38(1874) 0854
Ze38(1875-1876) Ze38(1877) 0827
Ze38(1878) 0328
Ze38(1879) 0953
Ze39(2351) 0638
Ze39(2352-2354) 0691
Ze39(2355) 0667
Ze39(2356-2358) 0664-0666
Ze39(2359) 0668
Ze39(2362-2363) 0669
Ze39(2364-2400) 0656
Ze40(2401) 0657
Ze40(2402) 0672
Ze40-54(2403-2616) 0639-0655
Ze40-54(2617-2635) 0641-0655
Ze40-54(2638) 0653
Ze40-54(2639) 0650
Ze40-54(2640) 0652
Ze54(2636a-b) 0397, 0679
Ze54(2637) 0661
Ze54(2641) 0673
Ze54(2642) 0661
Ze54(2643) 0663
Ze55(3302-3305) 0662
Ze56-57(2644-2773) 0674-0675
Ze58(2774-2846) 0677-0678
Ze58(2847) 0680
Ze59(2848-2875) 0681
Ze59(2876) 0682
Ze59(2876) 0682
Ze59-61(2877-3044) 0683-0685
Ze61-62 0686-0687
Ze62(3101) 0693
Ze62(3118) 0693
Ze62(3119) 0693
Ze62(3126) 0203
Ze62(3132-3133) 0203
Ze62(3135) 0203
Ze62(3178) 0688
Ze63(3179-3196) 0683-0685
Ze64(3197) 0681
Ze64(3198) 0696
Ze64(3199-3200) 0698
Ze64(3201-3276) 0696
Ze65(3277) 0697
Ze65(3278-3286) 0694
Ze65(3287) 0660
Ze65(3288-3295) 0692 en ambacht Zegwaart 0004
Ze66(3296) 0699
Ze66(3297) 0701
Ze66(3298-3300) 0692
Ze66(3301) 0703
Ze67(2334-2338) 0923
Ze67(2339) 0927
Ze67(2340) 0928
Ze67(2341-2347) 0930
Ze67(2348) 0929
Ze67(2349) 0941
Ze68(1880) Ze68(1881) 0862
Ze68(1882) 0864
Ze68(1883) 0865
Ze68(1885) 0909
Ze68(1886-1887) 0866
Ze68(1888-1889) 0875
Ze68(1890-1891) 0899-0900
Ze68(1893-1894) 0904
Ze68-69(1895-1975) 0899-0900
Ze69-70(1976-2002) 0901
Ze70(2003) 0910
Ze70-72(2004-2112) 0902-0903
Ze72-74(2118-2217) 0905-0906
Ze72-74(2219-2223) 0905-0906
Ze74(2224-2225) 0898
Ze74(2226-2252) 0912
Ze74(2253-2254) ambacht Zegwaart 0005
Ze74(2255-2266) 0912
Ze74(2267-2268) ambacht Zegwaart 0005
Ze74(2269) 0912
Ze74-75(2270-2303) 0913
Ze75(2304-2333) 0911
Ze76(2350) Rijnland (Palensteinse polder)
Ze77-78(4896-4912) 0879
Ze78(4913) 0880
Ze78-80(4915-5045) 0881-0883
Ze80(5046-5047) ambacht Zegwaart 0005
Ze80(5048-5110) 0884-0886
Ze81(5111) ambacht Zegwaart 0005
Ze81(5112) 0886
Ze82(5113-5114) 0881-0883
Ze82(5115) 0895
Ze82(5116-5157) 0897
Ze82(5175) 0897
Ze82(5176) 0895
Ze82(5177) 0893
Ze82(5178) 0892
Ze82-85(5179-5297) 0887-0889
Ze85-87(5298-5390) 0890-0891
Ze87(5391-5396) 0887-0889
Ze87(5398) 0785
Ze87(5399-5400) 0867-0868
Ze87(5401) 0874
Zm 3(1224) 0847
Zm 1224 0847
Concordans 1996
Prov. gaarder Zw Pl. bestuur Zw
1-6 958-963
7
8
417
Gaarder Zw (DTB) Pl. bestuur Zw
1-8 967-974
9
965
DTB Zw Pl. bestuur Zw
11 966
OA Zw Pl. bestuur Zw
4598 958
4602-4605 959-962
4608 963
4609-4610 964
4612 417
4613 974
4614 965
Gemeentebestuur Zw PB Zw
14 975
-
-
Bijlage 1: verklarende woordenlijst
-
Inventaris